نامیده میشود.
مثالی از این برهمکنش:
۲-۱-۴-پراکندگی غیرکشسان
اگر هسته مرکب با ساتع کردن یک نوترون واپاشیده شود، برهمکنش یک فرایند پراکندگی مؤثر است، اگرچه نوترون ساتع شده لزوما همان همان نوترون فرودی نیست. اگر هسته حاصل از ساتع کردن نوترون هنوز در یک حالت انرژی برانگیخته باشد، این هسته با ساتع کردن یک اشعه گاما به حالت زمینه اش وا میپاشد، و یک فرایند از این نوع به عنوان پراکندگی غیرکشسان شناخته میشود. قانون پایستگی انرژی در این فرایند از آنجا که مقداری از انرژی جنبشی اولیه به پرتو گاما منتقل میشود پایسته نیست. یک مشخصه مهم این برهمکنش، که تنها میان نوترونهای نسبتا پر انرژی و هستههای میانه و سنگین واقع میشود، این است که نوترونها یک مقدار متوسطی انرژی را در هر برخورد نسبت به حالت پراکندگی کشسان با هستههای مشابه از دست میدهند. اگر پس از ساتع شدن یک نوترون از هسته مرکب هسته هدف در انرژی حالت زمینه اش تشکیل شود پس انرژی جنبشی در برهمکنش پایسته میماند و این برهمکنش پراکندگی کشسان مرکب نامیده میشود. بطور آشکار، نتیجه نهایی جمع بندی میشود به: پراکندگی پتانسیلی و پراکندگی کشسان مرکب را میتوان بصورت برابر در نظر گرفت، و مجموع این دو فرایند معمولا به عنوان پراکندگی کشسان بیان میشود.
۲-۱-۵-شکافت
شکافت در آلمان در سال ۱۹۳۸ توسطهاهن و استراسمن که در حال مطاله ایزوتوپهای رادیواکتیو به عنوان نتیجه بمباران اورانیوم با نوترون در تلاش برای تولید عناصر فرااورانیومیکشف شد. آزمایشات حضور چندین عنصر با عدد جرمیمیان وزن را نشان داد, و وجود فرایند شکافت صریحا مشخص شد. همچنین چندی بعد نشان داده شد که نوترونها در این فرایندها گسیل میشود و امکان یک واکنش زنجیری برای نوترونهایی که در یک شکافت ناگهانی گسیل میشوند قادر است که باعث شکافت بیشتر شود محقق شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ایزوتوپ اورانیوم که اصولا مسئول شکافت است، اورانیوم ۲۳۵ میباشد که بطور طبیعی در حد ۷۱۵/۰ درصد اورانیوم موجود است. در این ایزوتوپ شکافت میتواند توسط نوترونهایی با هر انرژی رخ دهد، در حالی که نوترونهای کم انرژی مؤثرترند. شکافت در اورانیوم ۲۳۸، که ۲۸۵/۹۹ درصد اورانیوم طبیعی را تشکیل میدهد، تنها میتواند توسط نوترونهایی با انرژی بزرگتر از Mev 1 رخ دهد.
سه ایزوتوپ مهم دیگر که میتواند شکافت در آنها رخ دهد، نیز وجود دارد. توریوم ۲۳۲ تنها ایزوتوپی که تنها بصورت طبیعی وجود دارد، با نوترونهایی با انرژی بزرگتر از حدود Mev 4/1 قابل شکافت است. و دو ایزوتوپ، اورانیوم ۲۳۳ و پلوتونیوم ۲۳۹ که بصورت طبیعی وجود ندارند اما میتوان آنها را بطور مصنوعی توسط برهمکنشهای هسته ای تولید کرد، شکافت با نوترونهایی با هر انرژی در حالی که نوترونهای کم انرژی مؤثرترند، امکان پذیر است. عادی است که پنج ایزوتوپ بالا را به عنوان ایزوتوپهای شکافت پذیر مورد توجه قرار داد، اما ایزوتوپهای شکافتنی را برای سه ایزوتوپ که شکافت با نوترونهای کم انرژی رخ میدهد بکار میبرند. تئوری شکافت فراتر از هدف این پایاننامه است، بهرحال یک توصیف واضح مدل کلی پذیرفته شده قطره مایع است که تصویری کیفی از فرایندها میدهد. نیروی هسته ای کوتاه برد، که شبیه کشش سطح یک قطره مایع است، هسته را در یک شکل کم و بیش کروی، مشابه روشی که یک قطره مایع کروی است، نگه میدارد. بهرحال اگر هسته برانگیخته شود، مانند با جذب یک نوترون، شکل هسته ممکن است از حالت کروی خارج شود.
در بیشتر حالات، انحراف هسته به عمل نیروهای هسته ای محدود میشود و پس از رفع برانگیختگی شکل کروی هسته بازگردانده میشود، بهرحال ممکن است که انحرافات به یک شکل دمبلی منجر شود به طوری که نیروی کلمبی دافعه میان دو نیمه دمبل بر نیروی هسته ای که توسط انحراف هسته تضعیف شده فایق آید. در این لحظه هسته به دو پاره شکافته میشود. خصوصیات شکافت با در نظر گرفتن اورانیوم ۲۳۵ بیان میشود، بهرحال شکافت چهار ایزوتوپ دیگر نیز اساسا به همین ترتیب خواهد بود. مرحله اول برهمکنش جذب نوترون در اورانیوم ۲۳۵ است تا اورانیوم ۲۳۶ را به حالت برانگیخته تشکیل دهد. در حالت بعدی با گسیل یک پرتو گاما به حالت انرژی زمینه اش میرود. بهرحال در اکثر موارد هسته به صورتی که در بالا بیان شد شکافته میشود. محصولات شکافت دو پاره شکافت که عدد جرمیآنها بین ۷۰ تا ۱۶۰ است، تعدادی نوترون متغییر بین صفر تا پنج تا، ذرات بتا، تابش گاما، نوترینو و انرژی هستند. مراحل انجام شکافت که در بالا توضیح داده شد در شکل ۲-۱ نشان داده شده است.
شکل ۲-۱ مراحل فرایند شکافت
شناسایی دقیق محصولات شکافت و تعداد نوترونهای حاصل از شکافت از یک شکافت به شکافت دیگری متفاوت است:
طیف محصولات شکافت برای در شکل ۲-۲ نشان داده شده است، که میتوان آشکارا دید که عددهای جرمی همه محصولات شکافت بین ۷۰ تا ۱۶۰ قرار دارند. عددهای جرمی با احتمال بیشتر که در حدود ۵/۶ درصد از شکافتها را شامل میدهند عددهای حدود ۹۶ و ۱۳۵ هستند، و شکافت متقارن با دو محصول به جرم ۱۱۷ تنها یک شکافت در هر ۲۰۰۰۰ شکافت را شامل میشود.
عدد جرمی A
درصد بهره شکافت
شکل ۲-۲ طیف محصولات شکافت اورانیوم با نوترون حرارتی
محصولات شکافت همانطور که انتظار میرود (به دلیل اضافه نوترون، چرا که برای هستههای سنگین نسبت نوترون به پروتون ۳ به ۲ است در حالی که برای هستههای میان وزن این نسبت زیر ۳ به ۲ است ) همگی پرتوزا هستند. پرتوزایی محصولات شکافت مخاطرات جدی و مشکلات حفاظ گذاری را در راکتورها ایجاد میکند. همچنین مشکلات دیگری که در حالت تعداد کمی از محصولات شکافت بروز میکند، تولید ایزوتوپهایی در راکتور است که نوترونها را در حد بالایی گیر میاندازند و حتی مقدار خیلی کمی از آنها تأثیر جدی بر پیوستگی شکافت در راکتور دارد. به عنوان مثال از موادی است در راکتورها به عنوان سم عمل میکند. اکثر نوترونها گسیل شده در فرایند شکافت در لحظه اولیه شکافت آزاد میشوند، و به عنوان نوترونهای آنی شناخته میشوند. تعداد نوترونهای گسیلی در هر شکافت از یک رخداد به رخداد دیگر متغییر است، و همچنین این تعداد به ایزوتوپ تحت شکافت و انرژی نوترون فرودی بستگی دارد. تعدا متوسط نوترونهای گسیلی در هر شکافت ، یکی از پارامترهای خیلی مهم در مهندسی هسته ای است. تغییرات با انرژی کم وبیش با رابطه ۱٫۲ داده میشود
و برای برخی ایزوتوپها در جدول ۲-۱ داده شده است.
جدول ۲-۱ تعداد نوترون های گسیلی در هر شکافت
انرژی نوترون فرودی | ایزوتوپ | |||
۲٫ ۴۲ ۲٫ ۵۱ |
۰٫ ۰۲۵ eV ۱ MeV |
|||
۲٫ ۹۳ ۳٫ ۰۴ |
۰٫ ۰۲۵ eV ۱ MeV |
|||
۲٫ ۴۹ ۲٫ ۵۸ |
۰٫ ۰۲۵ eV ۱ MeV |