c00/8
d06/7
e00/7
f15/6
سلول آزاد
aB95/8
bB65/6
cB57/3
-
-
-
-
*داده ها بر حسب میانگین سه تکرار و دو مشاهده لگاریتم تعداد کلنی در یک میلیلیتر گزارش شده است.
** حروف کوچک غیرمشابه در هر ردیف و حروف بزرگ غیرمشابه در هرستون نشاندهنده اختلاف معنادار (۰۵/۰< P) بین آنها است.
با توجه به گزارشات ارائه شده در جدول، ریزپوشانی با اختلاف معناداری باعث افزایش در پایداری سلولهای پروبیوتیک شده است. سلولهای زنده و آزاد بعد از اینکه وارد فاز لگاریتمی شدند، در طی نگهداری در یخچال بعد از گذشت ۳ الی ۴ روز تعداد آنها به شدت کاهش پیدا کرد در صورتیکه بعد از گذشت ۲۱ روز از ماندگاری سلولهای پروبیوتیک درون ریزپوشینههای صمغ فارسی تولید شده به روش امولسیون دوگانه، تعداد سلولها تا روز ۱۸ فقط یک سیکل لگاریتمی کاهش مشاهده شده است و تا زمان ۲۱ روز تعداد آنها هنوز مطابق با میزان مورد نظر (۶ سیکل لگاریتمی) بوده است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که ریزپوشانی به روش امولسیون دوگانه و با بهره گرفتن از صمغ فارسی، در مدت زمان نگهداری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم A7 موثر بوده است. البته مطالعات نشان میدهد که فرایند ریزپوشانی، به صورت کلی یکی از روش های افزایش زندهمانی سلولهای پروبیوتیک به شمار میآید. نتایج تحقیقات برینکس و همکاران در سال (۲۰۱۱) نشان داد که ریزپوشانی با بهره گرفتن از آلژینات و پکتین، همچنین آلژینات سدیم و کیتوزان با بهره گرفتن از روش امولسیون باعث افزایش در زندهمانی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم شده است و نتایجی از این قبیل، نشان دهنده صحت این موضوع میباشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
تحقیقات روی سویهی لاکتوباسیلوس پلانتاروم A7 نشان داده است که این سلولهای میکروبی پس از ۱۸ ساعت گرمخانهگذاری وارد فاز سکون میشوند (میرلوحی، ۱۳۸۸). به همین دلیل در تحقیق حاضر و طبق نتایج حاصل از نمودار رشد که در بخش ۴-۳ گزارش شده، جداسازی سلول در ابتدای ورود به فاز سکون باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم انجام شد.
۴-۶- میزان بقا سلولهای آزاد و ریزپوشانیشده لاکتوباسیلوس پلانتاروم A7 در ماست در طول نگهداری
پس از شمارش جمعیت میکروبی در فواصل زمانی سه روز طی مدت ۲۱ روز نگهداری مشخص شد که اثر ریزپوشانی برمیزان بقا سلولهای باکتری در ماست طی زمان های مختلف معنیدار بوده است (جدول ۴-۹)، بنابراین مقایسهی میانگین با آزمون LSD انجام شد.
جدول ۴-۹- میزان بقا سلولهای آزاد و ریزپوشانیشده لاکتوباسیلوس پلانتاروم A7 در ماست طی دوران نگهداری در مدت ۲۱ روز*
روز
تیمار
۰
۳
۹
۱۲
۱۵
۱۸
۲۱
۱***
aA8**
۱۷/۸ aA
۹/۷aA
۱۴/۸aA
۵/۸bA
۳/۸bA
۰۳/۸bA
۲
۴۸/۸aA
۲۴/۸bB
۹۴/۷bB