۱۰/۴۸۹
۹۳/۶۱۰
۷۹/۱۴۸
هزار ریال به ازای یک بشکه
کارایی انرژی
(EE)
۵۰/۹۹۸
۹۰/۴
۲۲۰
۲۱/۲۸۳
بدون واحد
قیمت حامل های انرژی(P)
۵۷/۷۴۳۳
۷۳/۳۴۸۴
۰۶/۵۰۹۷
۵۸/۱۱۰۰
بر پایه قیمت ثابت ۱۳۷۶
تولید سرانه GDP))
۲۷/۴۱
۵۶/۲۱
۱۷/۳۰
۷۸/۶
درصد
جهانی شدن
(Glob)
جدول (۳-۱): مروری برآمارهای توصیفی متغیرهای مدل تحقیق
منبع: محاسبات تحقیق
با توجه به جدول ۳-۱ در نمونهی مورد بررسی، بیشترین و کمترین مقدار شدت انرژی به ترتیب برابر با ۰۴/۲ و ۹۰/۰ بشکه معادل نفت خام به میلیون ریال است که به ترتیب به سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۵۸ تعلق داشته است. سالهای ۱۳۵۸ با ۱۱۰۵و ۱۳۸۸ با۱۰/۴۸۹ هزار ریال به ازای یک بشکه بیشترین و کمترین مقدار شاخص کارایی انرژی را به خود اختصاص دادهاند. از آنجا که قیمت حامل های انرژی روندی صعودی دارد. بیشترین و کمترین بهای عمدهفروشی سوختهای معدنی به ترتیب برابر ۵۰/۹۹۸ و ۹۰/۴ که به ترتیب مربوط به سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۵۸ بوده است. همچنین بیشترین مقدار شاخص جهانیشدن اقتصادی برابر با ۲۷/۴۱ و کمترین مقدار آن برابر با ۵۶/۲۱ درصد و به ترتیب متعلق به سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۶۹ بوده است. همچنین بیشترین و کمترین مقدار تولید ناخالص داخلی سرانه به ترتیب برابر با ۵۷/۷۴۳۳ و ۷۳/۳۴۸۴ هزار ریال است که مربوط به سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۶۷ میباشد.
۳-۴- جهانیشدن و شدت انرژی
نمودار پراکنش ۳-۵ نشان میدهد که در صورتی که تأثیر سایر عوامل ثابت فرض شود، بین جهانیشدن و شدت انرژی رابطهای مثبت برقرار است. به طوری که طی دورهی زمانی ۱۳۹۰-۱۳۵۸ با افزایش جهانیشدن، شدت انرژی افزایش مییابد.
نمودار (۳-۵): نمودار پراکنش جهانی شدن و شدت انرژی
منبع: محاسبات تحقیق
۳-۵- کارایی انرژی و شدت انرژی
شدت انرژی و کارایی انرژی از جمله شاخص های مهمی هستند که در تبیین رفتار مصرف انرژی بخشهای مختلف اقتصادی در کشور، برای سیاستگذاران نقش مهمی را ایفا می کنند. چنانچه شدت انرژی روند نزولی داشته باشد، بهبود کارایی مصرف انرژی را نشان میدهد.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
نمودار (۳-۶) نشانگر نمودار پراکنش شاخص کارایی انرژی و شدت انرژی طی سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۰ است، این نمودار نشانگر یک رابطهی منفی و معنادار بین این دو متغیر است. به عبارت دیگر میتوان گفت که با ثابت فرض شدن تأثیر سایر متغیرها، با افزایش کارایی انرژی، شدت انرژی ا کاهش یافته است.
نمودار (۳-۶): نمودار پراکنش کارایی انرژی شدت انرژی
منبع: محاسبات تحقیق
۳-۶- قیمت حاملهای انرژی و شدت انرژی
در نمودار (۳-۷) به منظور بررسی رابطهی بین شاخص بهای عمدهفروشی سوختهای معدنی و شدت انرژی طی سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۰ از نمودار پراکنش و تحلیل تک متغیره استفاده شده است که در آن شدت انرژی به عنوان متغیر وابسته و شاخص بهای عمدهفروشی سوختهای معدنی به عنوان متغیر توضیحی در نظر گرفته شده است. همان طور که مشاهده میشود با ثابت فرض نمودن تأثیر سایر متغیرها، رابطهای ضعیف و مثبتی بین بهای عمدهفروشی سوختهای معدنی و شدت انرژی برقرار است.