۳-۱
۳-۱
۳-۱
۲-۱
۲-۱
۲-۱
۳-۱-۶- معرفی فرایند ایزومریزاسیون نفتا با فناوری ایزومیر
فناوری ایزومریزاسیون توسط چند شرکت در دنیا به ثبت رسیده است. در ایران نیز این فرایند به نام
(( فرایند ایزومیر[۲۶])) بطور مشترک توسط پژوهشگاه صنعت نفت[۲۷] و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران[۲۸] در سال ۱۳۸۱ به ثبت رسیده است.
فرایند ایزومریزاسیون نفتا برای بالا بردن عدد اکتان نفتای سبک از طریق انجام واکنش های ایزومریزاسیون هیدروکربورهای پارافینی ابداع گردیده است و نیز بهترین روش برای تبدیل نرمال پنتان به ایزوپنتان، وتبدیل نرمال هگزان به متیل پنتان و دی متیل بوتان است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در فرایند ایزومیر از یک کاتالیست پایه زئولیتی به نام HYSOPAR برای انجام واکنش های ایزومریزاسیون بهره گرفته شده است. این کاتالیست در نوع خود از بهترین کاتالیست های تجاری محسوب می شود. فعالیت آن بالا و واکنش ها تا مرز تعادل ترمودینامیکی پیش می روند. برای حفظ فعالیت HYSOPAR نیازی به تزریق مواد شیمیائی نیست. در نتیجه برخلاف کاتالیست آلومینای کلره نیاز به تزریق مواد خورنده کلردار ندارد. بنابر این از آلیاژهای معمولی در طراحی و احداث فرایند می توان بهره گرفت. کاتالیست HYSOPAR در مقابل آب و گوگرد مقاومت بالائی دارد و برخلاف کاتالیست آلومینای کلره نیاز به محافظت در مقابل این ناخالصی ها ندارد. این کاتالیست به دفعات قابل بازیابی است و به این دلیل عمر مفید آن در واحدهای عملیاتی تا بیش از ده سال هم گزارش شده است. عدم نیاز به استفاده از مواد شیمیایی حین عملیات موجب شده تا واحدهایی که براساس استفاده از کاتالیست HYSOPAR طراحی شده اند جریان دورریز (Disposal) نداشته باشند و این در حالیست که استفاده از کاتالیست آلومینای کلره موجب می شود تا واحدهای ایزومریزاسیون جریان مداومی از پساب داشته باشند. در طرح توسعه پالایشگاه های ایران برای تولید فرآورده با مشخصات جدید احداث شش واحد ایزومریزاسیون در نظر گرفته شده است.
جدول ۳-۳- نام پالایشگاه ها و ظرفیت مربوط به آن ها
نام پالایشگاه
ظرفیت بر حسب بشکه در روز
بندر عباس
۱۴۸۰۰
تهران
۱۸۰۰۰
اصفهان
۲۹۵۰۰
اراک
۸۵۰۰
آبادان
۴۰۰۰
لاوان
۵۰۰۰