محدودیت (۳-۹) ظرفیت هر مرکز خدمات فوریت های پزشکی را در هر دوره زمانی نشان میدهد که بر اساس تعداد آمبولانس های موجود در هر مرکز و ظرفیت هر یک از آن ها محاسبه می شود .
محدودیت (۳-۱۰) ظرفیت هر بیمارستان را در هر دوره زمانی نشان میدهد .
محدودیت (۳-۱۱) تا (۳-۱۵) نیز بیان میکند که متغیرهای مسئله همگی از نوع عدد صحیح و متغیرهای و صفر و یک میباشند .
Subject to:
۳-۴-۱۴ لزوم پویایی مدل و حل هم زمان دو مسئله بازآرایی و تخصیص
همان طور که ذکر شد و در مدل ارائه شده نیز مشخص است، در اینجا دو مسئله ی بازآرایی نحوه توزیع آمبولانس ها در بین مراکز خدمات فوری تهای پزشکی و تخصیص تقاضای موجود به این مراکز و بیمارستانها با یکدیگر ادغام شده و سعی در بهینه کردن هم زمان این دو مسئله را داریم. سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که آیا نیازی به این ادغام وجود داشت و یا به عبارت بهتر جواب های حاصل از این مدل نسبت به جواب هایی که از درنظر گرفتن یک نحوه توزیع ثابت برای آمبولانس ها بین مراکز در تمامی دوره ها و در طول افق برنامه ریزی، به دست میآیند دارای کیفیت بهتری هستند.
به منظور پاسخ به این سوال تعدادی آزمایش انجام شد که در آن دو حالت مذکور با یکدیگر مقایسه شدند. پارامترهای استفاده شده در این آزمایشات همانند پارامترهای تولید شده در بخش ۵-۲ به دست آمده اند. در حالت اول یا ادغام مسئله با بهره گرفتن از مدل ارائه شده و در نظر گرفتن هر دو مسئله به طور همزمان حل شد.
در حالت دوم یا ساده مسئله با درنظر گرفتن یک نحوه توزیع ثابت برای آمبولانس ها بین مراکز در تمامی دوره ها و در طول افق برنامه ریزی، که همان توزیع آمبولان سها پیش از آغاز افق برنامه ریزی است، حل شد. به عبارت دیگر در حالت دوم مدل ارائه شده بدون درنظر گرفتن محدودیت های ۳-۵ تا ۳-۸ یا همان محدودیت های بازآرایی و متغیر در نظر گرفته شده است. نتایج این مقایسه برای شش مسئله در جدول ۳-۱ ارئه شده است همان طور که در جدول ۳-۱ آمده است برای مسئله های درنظر گرفته شده، میزان تابع هدف و درصد پوشش دهی جواب بهینه، در حالت ادغام به میزان قابل ملاحظه ای از این مقادیر در حالت ساده بیشتر است. به طور میانگین میزان تابع هدف و درصد پوشش دهی جواب بهینه در حالت ساده ۱۰ درصد کاهش مییابد که این میزان مخصوصا در مسئله خدمات فوریت های پزشکی که پوشش یک بیمار بیشتر برای ما ارزشمند است بسیار قابل توجه است. در ستون تعداد جابجایی آمبولانس ها نیز تعداد جاجایی های مورد نیاز در تمام افق زمانی تحت بررسی آورده شده است که درصدهای پوشش دهی در حالت ادغام، بیانگر اهمیت این جابجایی ها است.
پس می توان نتیجه گرفت که درنظر گرفتن همزمان دو مسئله بازآرایی و تخصیص و سعی در بهینه سازی همزمان این دو مسئله، نتایج بسیار بهتری را نسبت به حالتی که نحوه توزیع آمبولانس در دور ه های مختلف از پیش تعیین شده باشد در پی دارد و این نتیجه گیری مدل ما را که در آن دو مسئله بازآرایی و تخصیص هم زمان در نظر گرفته شده اند، تأیید میکند.
شماره اجرا پارامترهای مسئله حالت ادغام حالت ساده برتری نسبی تابع هدف در حالت ادغامی (درصد) برتری پوشش در حالت ادغامی (درصد ) تعداد دوره های زمانی تعداد بیمارستان تعداد نقاط نقاضا تعداد مراکز EMS جواب بهینه درصد پوشش تعداد جابجایی آمبولانسها جواب بهینه درصد پوشش ۱ ۷ ۲۰ ۱۰ ۱۰ ۱۱۵۴۶٫۸ ۹۴٫۷ ۳۹ ۱۰۳۸۶٫۹ ۸۵٫۸ ۱۰٫۰۵ ۸٫۹۰ ۲ ۷ ۲۰ ۲۰ ۱۰ ۱۱۲۳۷٫۸ ۹۳٫۱ ۳۲ ۹۹۷۰٫۸ ۸۴٫۵ ۱۱٫۲۷ ۸٫۶۰ ۳ ۷ ۲۰ ۲۰ ۲۰ ۱۱۴۶۱٫۴ ۹۶ ۵۴ ۹۱۷۳ ۷۷٫۱ ۱۹٫۹۷ ۱۸٫۹۰ ۴ ۷ ۲۰ ۳۰ ۱۰ ۱۱۶۰۰٫۹ ۹۶ ۱۸ ۱۰۶۲۴٫۴ ۸۸٫۴ ۸٫۴۲ ۷٫۶۰ ۵ ۷ ۲۰ ۳۰ ۳۰ ۱۱۰۵۲٫۶ ۹۵ ۲۹ ۱۰۵۷۲٫۶ ۸۶٫۲ ۴٫۳۴ ۸٫۸۰ ۶ ۷ ۲۰ ۵۰ ۱۰ ۹۸۴۶٫۹ ۸۸٫۲ ۱۲ ۹۱۶۴٫۱ ۷۹٫۳ ۶٫۹۳ ۸٫۹۰
جدول ۳-۱ نتایج در نظر گرفتن هم زمان مسائل بازآرایی و تخصیص
۳-۴-۱۵ اعتبارسنجی و بررسی کیفیت نتایج حاصل از مدل
از آنجا که مدل ریاضی ارائه شده در این قسمت، به دلیل در نظر گرفتن ابعاد جدیدی از مسئله، یعنی بیمارستان ها، ظرفیت مراکز خدمات فوریت های پزشکی و بیمارستان ها و همچنین تخصیص تقاضا به مراکز خدمات فوریت های پزشکی و بیمارستان ها، مدلی جدید و کاملا متفاوت با مدل های پیشین ارائه شده برای این مسئله است، به منظور اعتبارسنجی مدل نمی توان از مدل های پیشین بهره برد. بنابرین به منظور اعتبارسنجی این مدل، اقدام به حل آن در نمودهای کوچک شد و با بررسی نتایج از نظر شدنی بودن و رعایت محدودیتهای مسئله، به صحت جواب های حاصل از مدل پی بردیم.
با تعریف دو شاخص و محاسبه آ نها بر اساس نتایج حاصل از حل مدل، اطمینان یافتیم که جوا بهای مدل از کیفیت بالایی برخوردار هستند. این دو شاخص عبارتند از :
-
- درصد پوشش دهی کل یا همان درصدی از کل تقاضای موجود در سیستم که به مراکز خدمات فوریتهای پزشکی و بیمارستان ها تخصیص یافته اند.
“